Airbnb schikt eindelijk een rechtszaak tegen NYC en overhandigt hostgegevens

De strijd die bijna twee jaar woedt, loopt ten einde.

Het is al lang geleden. Airbnb heeft vrijdag aangekondigd dat het haar rechtszaak tegen New York City over de vereiste om hostgegevens over te dragen, afwijst. Als onderdeel van de schikkingsovereenkomst zei het verhuurbedrijf voor de korte termijn dat het informatie over de stad gaat geven aan stadsfunctionarissen, zodat toezichthouders de mensen kunnen opsporen die de stadsregels overtreden.

‘Illegale hotelexploitanten die de wet negeren ten koste van werkende New Yorkers, horen niet thuis in onze wijken’, zei burgemeester Bill de Blasio van New York in een verklaring. ‘Eindelijk hebben we de essentiële informatie die we nodig hebben om betaalbare woningen te behouden en onze gemeenschappen te beschermen.’

De strijd tussen New York en Airbnb is de afgelopen jaren aan de gang. New York City is een van de beste toeristische bestemmingen ter wereld en kamerverhuur daar vormt een aanzienlijk deel van de zaken van Airbnb. Jarenlang vocht het bedrijf terug tegen pogingen om het in de stad te reguleren. En in 2018, nadat New York City een wet had aangenomen met betrekking tot hostgegevens, klaagde Airbnb aan.

De wet, die datzelfde jaar door de gemeenteraad van New York is aangenomen, is bedoeld om het gemakkelijker te maken om “slechte acteurs” te vinden die op korte termijn verschillende appartementen verhuren aan toeristen, wat problematisch kan zijn gezien het beperkte woningaanbod van de stad , zei de raad. De wet vereiste dat Airbnb de namen en adressen overhandigt van mensen die hun huis via haar site verhuren.

Als onderdeel van de schikkingsovereenkomst zal Airbnb nu op kwartaalbasis hostinformatie delen met New York City en zal de gemeenteraad een bijgewerkte wet invoeren. Onder de herziene wet moeten verhuurbedrijven voor korte termijn informatie verstrekken over hele huizen of kamers die drie of meer gasten tegelijk toelaten en die vijf of meer nachten per kwartaal worden gehuurd. De stad heeft geen gegevens nodig over die vermeldingen die minder dan vijf nachten huren of voor gedeelde kamers zijn en minder dan drie gasten hebben.

“We hopen dat onze bereidheid om transparant te zijn de staat en de stad in staat stelt gerust te stellen dat kortetermijnverhuur effectief kan worden gereguleerd zonder stompe verboden”, schreef medeoprichter van Airbnb, Nathan Blecharczyk, in een bericht aan hosts op vrijdag. “Meer dan ooit zouden gewone New Yorkers de mogelijkheid moeten hebben om af en toe hun huis te delen, activiteiten die naar onze mening niet moeten worden verward met illegale hotels.”

More Stories
Iceland