Omgaan met de emoties van psoriasis

De meeste mensen beschouwen psoriasis als een huidaandoening. Maar het beïnvloedt veel meer dan je huid.

In tegenstelling tot een gezondheidsprobleem als diabetes, is psoriasis vaak zichtbaar voor andere mensen. Dat kan soms moeilijk zijn om mee om te gaan. En psoriasis is chronisch, dus het is een dagelijks onderdeel van je leven. Dat kan van invloed zijn op je humeur, je zelfvertrouwen en zelfs je relaties.

Een studie toonde aan dat mensen met psoriasis een grotere kans hebben op depressie en angst. En een derde van de volwassenen met de aandoening zegt dat het hun liefdesleven verstoort.

Maak van stressverlichting een dagelijkse praktijk

Psoriasispleisters kunnen met weinig waarschuwing opduiken. Als ze dat doen, kunnen ze jeuken, strak en pijnlijk aanvoelen. Dat kan stressvol zijn, zelfs als je al jaren met de ziekte leeft. Het probleem is dat stress psoriasisfakkels en pijn kan veroorzaken. Misschien heb je het gevoel dat je in een vicieuze cirkel zit.

Leun op uw dierbaren

Als je je slecht voelt, is het misschien het laatste waar je zin in hebt om een ​​andere persoon aan te raken of over je psoriasis te praten. Maar onderzoek toont aan dat mensen met psoriasis die sociale steun krijgen, zich van dag tot dag beter voelen en minder kans hebben op depressie. Laat uw vrienden en familie weten hoe psoriasis u emotioneel beïnvloedt. Ze ‘snappen het misschien niet’ totdat u zich ervoor openstelt. Maar als je dat doet, willen ze je steunen.

Bestrijd onwetendheid met feiten

Je bent misschien maar al te gewend aan tweede blikken en onvriendelijke opmerkingen over je huid van anderen. Mensen die niet begrijpen wat de ziekte is, kunnen zich zorgen maken dat deze besmettelijk is of een symptoom is van een ander gezondheidsprobleem. Zorg dat je een snelle, op feiten gebaseerde verklaring bij de hand hebt, zegt een vrouw met psoriasis. ‘Ik vertel mensen die opmerkingen maken: ‘Ik heb psoriasis, wat een genetische aandoening is. Je kunt het niet vangen. ‘

Neem de controle over uw behandeling

Een langdurige ziekte zoals psoriasis kan je het gevoel geven dat je geen controle hebt. Anderen hebben je misschien verteld dat je ‘ermee moet leren leven’. Dat is niet waar. We hebben nu zoveel geweldige behandelingsopties beschikbaar. Het is heel goed mogelijk om een ​​punt te bereiken waar je huid helder is en je je goed voelt.

More Stories
Dingen om te doen in Barcelona