Depressie bij kinderen

Kunnen kinderen echt aan een depressie lijden?

Ja. Depressie bij kinderen is anders dan de normale “blues” en alledaagse emoties die optreden als een kind zich ontwikkelt. Alleen omdat een kind verdrietig lijkt, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij een aanzienlijke depressie heeft. Als het verdriet aanhoudt of de normale sociale activiteiten, interesses, schoolwerk of gezinsleven verstoort, kan dit erop wijzen dat hij of zij een depressieve ziekte heeft. Houd er rekening mee dat depressie weliswaar een ernstige ziekte is, maar ook behandelbaar.

Hoe weet ik of mijn kind depressief is?

De symptomen van depressie bij kinderen variëren. Het is vaak niet gediagnosticeerd en onbehandeld omdat ze worden doorgegeven als normale emotionele en psychologische veranderingen. Vroege medische onderzoeken waren gericht op “gemaskeerde” depressie, waarbij de depressieve stemming van een kind werd bewezen door uit te handelen of boos gedrag. Hoewel dit voorkomt, vooral bij jongere kinderen, vertonen veel kinderen verdriet of een slecht humeur, vergelijkbaar met depressieve volwassenen. De belangrijkste symptomen van depressie zijn verdriet, een gevoel van hopeloosheid en stemmingswisselingen.

Tekenen en symptomen van depressie bij kinderen zijn onder meer:

Prikkelbaarheid of woede

Voortdurende gevoelens van verdriet en hopeloosheid

Sociale terugtrekking

Verhoogde gevoeligheid voor afwijzing

Veranderingen in eetlust – verhoogd of verlaagd

Veranderingen in slaap – slapeloosheid of overmatige slaap

Vocale uitbarstingen of huilen

Moeite met concentreren

Vermoeidheid en weinig energie

Niet alle kinderen hebben al deze symptomen. In feite zullen de meeste verschillende symptomen vertonen op verschillende tijden en in verschillende instellingen. Hoewel sommige kinderen redelijk goed kunnen blijven functioneren in gestructureerde omgevingen, zullen de meeste kinderen met een aanzienlijke depressie een merkbare verandering in sociale activiteiten, verlies van interesse in school en slechte schoolprestaties of een verandering in uiterlijk ondergaan. Kinderen kunnen ook beginnen met het gebruik van drugs of alcohol, vooral als ze ouder zijn dan 12 jaar.

More Stories
Dingen om te doen in Barcelona