The Marina Bay Sands hotel and resorts (L) and the ArtScience Museum (R) are illuminated under the evening sky in Singapore on March 8, 2019. (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP) (Photo credit should read ROSLAN RAHMAN/AFP via Getty Images)

Duurzaam ontworpen en architectonisch belangrijke gebouwen in Singapore

Het is pas 54 jaar geleden dat Singapore onafhankelijk werd verklaard, maar de eilandstaat is uitgegroeid tot een van de krachtigste maar milieuvriendelijke economieën ter wereld. Als je door het bruisende centrum van Singapore wandelt, wordt die snelle opkomst van duurzame architectuur – waarvan een groot deel in het afgelopen decennium is gebouwd – weerspiegeld in een koele mix van glas, staal en weelderig groene gebouwen die een rijk panorama van structureel ontwerp creëren.

Hoewel architectonische wonderen op zich, onderscheidt de stedelijke gebouwen van Singapore zich door de inzet voor groene initiatieven. “Singapore is het enige land dat het wettelijk verplicht maakt voor elk gebouw van ongeveer 5.000 vierkante meter [53.820 vierkante voet] minimumnormen te behalen volgens de code voor ecologische duurzaamheid”, zegt Mayank Kaushal, een architect, senior duurzaamheidsadviseur en onderzoeker bij Future Cities Laboratory, een programma dat wordt ondersteund door ETH Zürich en de National Research Foundation van Singapore om duurzame toekomstige steden te helpen promoten door middel van onderzoek, wetenschap en ontwerp.

Terwijl bouwers bij elke stap worden gestimuleerd om zich te houden aan duurzame ontwerppraktijken, is de meest opmerkelijke stimulans de Skyrise Greenery Incentives 2.0-regeling die in 2009 is opgezet door de National Parks Board van het land, die tot 50 procent van de installatiekosten van daken en verticaal financiert groen – tot nu toe meer dan 110 projecten. Het resultaat is verbluffende bouwwerken, variërend in schaal, reikwijdte en doel, maar met als gemeenschappelijk thema het slim gebruiken van natuurlijke elementen om de impact van stedelijk leven te verminderen.

Oasia Hotel Downtown door WOHA

Niet alleen is de hele buitengevel van 27 verdiepingen gehuld in een natuurlijk met wijnranken bedekt zonnescherm, maar het Oasia Hotel Downtown heeft ook vier weelderige luchtterrassen, 1.793 grote bloembakken en vier grote structurele kernen die een goede kruisventilatie mogelijk maken, waardoor de algehele energie wordt verminderd kosten.

Ontworpen door WOHA en voltooid in 2016, herbergt het hotel meer dan 33 soorten planten en 21 soorten klimplanten. Bovendien valt het pand met 314 kamers op door zijn opvallende interieurontwerp door Patricia Urquiola.

Gardens by the Bay van Wilkinson Eyre

Gardens by the Bay, een van de grootste attracties in Singapore sinds de opening in oktober 2011, heeft lofbetuigingen gekregen voor zowel de duurzaamheid als het ambitieuze ontwerp van Wilkinson Eyre.

Gedeeltelijk tuinbouwattractie en deels showcase voor groene technologie, de 250 hectare grote tuinen beschikken over twee serres (de grootste geconditioneerde kassen ter wereld) en een bos van 18 Supertrees, die variëren van 82 tot 164 voet lang. De Supertrees bevatten technologieën zoals PV’s, die koelkanalen in hun structuur zijn om de omgeving te matigen, en een huid van levende flora die de boomstructuur als een latwerk gebruikt en meer dan 1,5 miljoen planten bevat.

Parkroyal on Pickering van WOHA

Naast het opnemen van regensensoren, zonne-energie en waterbesparende en lichtbesparende maatregelen, evenals verminderd gebruik van beton in de constructie, is de Parkroyal on Pickering – in wezen een hotel-in-een-tuin ontworpen door WOHA en in het begin voltooid 2013 – beschikt ook over 161.459 vierkante meter aan luchttuinen, watervallen en plantenmuren die meer dan tweemaal het totale landoppervlak vormen.

Het hotel met 637 kamers is ontworpen met voorgevormde en gebeeldhouwde elementen die opvallende met planten gevulde buitenpleinen en terrassen vormen die het oog van de tuin naar boven trekken en naar het interieur stromen, wat de Best of Year Award 2013 van Interior Design voor Hotel Common Space won.

More Stories
Waarom kiezen voor PVC Jaloezieën?